Te wartości przyjęto za normę. W grupie ludzi bardzo szczupłych stwierdza
się większą umieralność na choroby przewodu pokarmowego i układu oddechowego,
natomiast ludzie z otyłością wykazują większą umieralność na choroby sercowo
-naczyniowe, pęcherzyka żółciowego i cukrzycę. W praktyce, masę ciała
najwygodniej jest oceniać na podstawie nomogramu podanego na rys. 2. Jest
on oparty na tych samych zasadach co wskaźnik masy ciała, to znaczy, że
prawidłowa waga na nomogramie odpowiada w przybliżeniu BMI 20-25, a niedowaga
i otyłość przedziałom BMI tak jak na ryć. 1.
|
Rozpowszechnione jest przekonanie, że bardzo często obserwowany wzrost
masy ciała z wiekiem jest zjawiskiem prawidłowym. Jest to pogląd fałszywy.
W miarę upływu lat u człowieka dorosłego masa mięśni i kości stopniowo
maleje, co może uzasadnić łagodny spadek wagi ciała. Wzrost masy ciała
z wiekiem jednoznacznie wskazuje na zwiększenie się zasobów tkanki tłuszczowej.
Zgubna jest przede wszystkim otyłość typu jabłko, czyli brzuszna.
Charakterystyczna dla kobiet otyłość typu gruszka (w której tłuszcz gromadzi
się na pośladkach i udach) nie jest tak niebezpieczna. Aby dowiedzieć
się, jaki typ otyłości nam ewentualnie grozi, można obliczyć wskaźnik
WHR, (tzw. wskaźnik talia/biodro). Po dokładnym zmierzeniu dzielimy obwód
talii przez obwód bioder. Prawidłowa wartość tego wskaźnika wynosi: dla
kobiet poniżej 0.8, dla mężczyzn poniżej 1. Wartości wyższe wskazują na
otyłość brzuszną. Oznacza ona otłuszczenie narządów wewnętrznych. Osoby
z takim typem otyłości po prostu muszą schudnąć, by uniknąć chorób.
|