BIAŁKA :        - wielkocząsteczkowe związki, w skład których wchodzą tysiące pojedynczych związków chemicznych,
     zwanych aminokwasami.

   Każdy rodzaj białka ma charakterystyczną kolejność występowania aminokwasów. Jedząc produkty bogate w białka, dostarczamy organizmowi aminokwasnowych ów. Używane są one przez komórki jako składniki budulcowe do produkcji biamięśnie, łek. Te z kolei niezbędne przy procesach wzrostu, zamiany i regeneracji komórek i tkanek, takich jak: kości, tkanka siebie białka, łączna i nabłonek wyścielający ściany różnych narządów. Każda komórka produkuje specyficzne dla kodowane przez materiawytwarzające ł genetyczny. Niektóre z nich są enzymami katalizującymi reakcję chemiczne energię niezbędną do skurczu mięśni lub innych form aktywności życiowej komórek.
   
Białko dostarczane jest organizmowi zarówno przez produkty zwierzęce jak i roślinne. Jego ilość w diecie jest zależna wieku i masy ciała. Spożywanie zbyt dużej ilości białka, szczególnie przez osoby z zaburzeniami czynności wątroby lub nerek, może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, ponieważ właśnie te organy biorą aktywny udział w usuwaniu produktów przemiany białkowej. Białka dostarczane do organizmu wraz z produktami pochodzenia zwierzęcego nazywane są pełnowartościowymi, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm nie może sam wytworzyć. Źródłem takiego białka są: mięso, drób, ryby, jaja, produkty mleczne. Białka pełnowartościowe dostarczają niezbędnych aminokwasów w proporcjach zbliżonych do zapotrzebowania organizmu.
     
   Białka znajdujące się w produktach pochodzenia roślinnego zwane są niepełnowartościowymi, ponieważ nie zawierają niektórych niezbędnych aminokwasów. Białka roślinne wykorzystywane są więc częściowo przez organizm. Aby podnieść wartość odżywczą białka jednych produktów należy podawać je w kombinacjach z innymi. Produkty roślinne bogate w białko to: nasiona roślin strączkowych, zbożowych, orzechy. Białko roślinne pochodzące z grochu, fasoli, ziaren zbóż, przetworów zbożowych, kasz, pieczywa i orzechów - można tak połączyć, że uzyskamy źródło pełnowartościowego białka, np.: nasiona roślin strączkowych łączymy z produktami zbożowymi, albo z ryżem, orzechy z ryżem. Bardzo dobrym źródłem białka jest fasola, ciągle jeszcze mało popularna. Fasolę można "odgazować" mocząc ją wcześniej w wodzie. Nie należy gotować jej w tej samej wodzie, gdyż woda absorbuje gaz z nasion.

Jogurt z owocami to źródło białka i witamin.
Rośliny strączkowe są bogate w białko.


  Orzechy są nie tylko smaczne,
dostarczają też cennego białka
roślinnego.

  Produkty      Efekty     Biznes     Krew     Samopoczucie     O firmie     Reklama     SKLEP     Kontakt  
 
WWW.HERBANET.PRV.PL  Projekt i realizacja: Hubert Biarda

Copyright © HooB 2000 / 2001   Wszelkie prawa zastrzeżone

 

 -- STRONA GŁÓWNA --