Każdy rodzaj białka ma
charakterystyczną kolejność występowania aminokwasów.
Jedząc produkty bogate w białka, dostarczamy
organizmowi aminokwasnowych ów. Używane są one przez
komórki jako składniki budulcowe do produkcji biamięśnie,
łek. Te z kolei niezbędne przy procesach wzrostu,
zamiany i regeneracji komórek i tkanek, takich jak: kości,
tkanka siebie białka, łączna i nabłonek wyścielający
ściany różnych narządów. Każda komórka produkuje
specyficzne dla kodowane przez materiawytwarzające ł
genetyczny. Niektóre z nich są enzymami katalizującymi
reakcję chemiczne energię niezbędną do skurczu mięśni
lub innych form aktywności życiowej komórek.
Białko dostarczane jest
organizmowi zarówno przez produkty zwierzęce jak i roślinne.
Jego ilość w diecie jest zależna wieku i masy ciała.
Spożywanie zbyt dużej ilości białka, szczególnie
przez osoby z zaburzeniami czynności wątroby lub nerek,
może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych,
ponieważ właśnie te organy biorą aktywny udział w
usuwaniu produktów przemiany białkowej. Białka
dostarczane do organizmu wraz z produktami pochodzenia
zwierzęcego nazywane są pełnowartościowymi, ponieważ
zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, których
organizm nie może sam wytworzyć. Źródłem takiego białka
są: mięso, drób, ryby, jaja, produkty mleczne. Białka
pełnowartościowe dostarczają niezbędnych aminokwasów
w proporcjach zbliżonych do zapotrzebowania organizmu.
|
|
|
|
Białka znajdujące się w
produktach pochodzenia roślinnego zwane są
niepełnowartościowymi, ponieważ nie zawierają
niektórych niezbędnych aminokwasów. Białka roślinne
wykorzystywane są więc częściowo przez
organizm. Aby podnieść wartość odżywczą białka
jednych produktów należy podawać je w
kombinacjach z innymi. Produkty roślinne bogate
w białko to: nasiona roślin strączkowych, zbożowych,
orzechy. Białko roślinne pochodzące z grochu,
fasoli, ziaren zbóż, przetworów zbożowych,
kasz, pieczywa i orzechów - można tak połączyć,
że uzyskamy źródło pełnowartościowego białka,
np.: nasiona roślin strączkowych łączymy z
produktami zbożowymi, albo z ryżem, orzechy z
ryżem. Bardzo dobrym źródłem białka jest
fasola, ciągle jeszcze mało popularna. Fasolę
można "odgazować" mocząc ją wcześniej
w wodzie. Nie należy gotować jej w tej samej
wodzie, gdyż woda absorbuje gaz z nasion. |
|

Jogurt
z owocami to źródło białka i witamin.
Rośliny strączkowe są bogate w białko.
|
|