Rodzaje
miodów: |
- Miód
spadziowy - zwłaszcza z drzew
iglastych, jest ciemny, o wyrazisym smaku
i delikatnym, przyjemnym zapachu. Pomaga
w anemii, w schorzeniach serca i układu
krążenia oraz miażdżycy. Dzięki
silnemu działaniu bakteriobójczym
stosowany jest w leczeniu infekcji. Napój
z miodu, wody i soku z cytryny zaleca się
w stanach silnego wyczerpania fizycznego
i w okresach zwiększonego napięcia
psychicznego.
- Miód
wrzosowy - przeciwdziała chorobom pęcherza
moczowego, nerek, prostaty. Można go
kupić w nielicznych pasiekach. Najlepiej
go popijać w ciągu dnia, rozcieńczony
w wodzie z dodatkiem soku z cytryny i łyżeczki
oliwy.
- Miód
lipowy - zaliczany jest do
najlepszych polskich miodów. Pochodzi z
nektaru kwiatów lipy, ma złotożółtą
barwę, aromatyczny zapach, delikatny
smak. Leczy przeziębienia i stresy.
- Miód
wielokwiatowy - pochodzi od pszczół
zbierających nektar z różnych gatunków
kwiatów. Ma łagodny smak i przyjemny
zapach, jasny, żółtawy kolor. Cieniony
jest wyżej niż miody jednokwiatowe.
Dwie, trzy łyżeczki dziennie, zjadane w
czasie zimowych miesięcy, pomogą
organizmowi lepiej znieść wiosenne
alergie, np.: katar sienny.
- Miód
gryczany - powstaje z nektaru, który
pszczoły zbierają z kwiatów gryki.
Jest ciemny, brązowy, o silnym aromacie
i ostrym drapiącym smaku. Jest bogaty w
cukry proste, olejki eteryczne i
mikroelementy, m.in. w wapń, który
przyspiesza gojenie się złamań. Działa
uodporniająco i odtruwająco.
- Miód
rzepakowy - jasny, bardzo słodki,
ma lekko cierpki posmak. Pomaga w
chorobach serca i układu krążenia.
- Miód
akacyjny i mniszkowy - niezastąpiony
w kłopotach z wątrobą i żołądkiem.
Dwie łyżeczki rozcieńczone wieczorem w
szklance letniej wody i wypijanie następnego
dnia na czczo pomagają w zaparciach.
|
|
|
|
|
Znamy nie tylko miód naturalny,
ale i sztuczny. Uzyskuje się go dzięki hydrolizie cukru
i zabarwia karmelem, doprawia olejkami eterycznymi i
krystalizuje. Ziołomiody i miody ziołowe otrzymuje się
przez podanie pszczołom konkretnych wyciągów z ziół.
Mamy zatem ziołomiody rumiankowe, aroniowe, nagietkowe.
Jednak ani sztuczny miód, ani ziołomiody nie mają
takich właściwości, jak miód naturalny. Pszczoły oprócz
miodu produkują także kit pszczeli, wosk oraz zbierają
pyłek kwiatowy. Kit pszczeli to najstarszy lek Słowian,
zwany propolisem, jest lepką kleistą substancją,
zielonkawego lub żółtobrązowego koloru. Pszczoły
sporządzają go z żywicy, wosku i pyłku kwiatkowego.
Kit pszczeli jako środek leczniczy o właściwościach
antyseptycznych rozpuszcza się nie w wodze, ale w 95%
spirytusie. Zastosowanie propolisu jest bardzo szerokie.
Poprawia wzrok, wzmacnia organizm, zapobiega powikłaniom
po infekcjach, regeneruje tkankę chrzęstną i kostną,
koi nerwy, poprawia pamięć i sprawność fizyczną.
Leczy astmę i choroby układu trawiennego, oparzenia skóry,
łuszczycę, także przyspiesza wzrost włosów. Wosk
używany jest do produkcji świec, a także wykorzystuje
się go w lecznictwie.
Pyłek kwiatowy to
wielostronny lek. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się,
wpływa na długowieczność, jest skuteczny w leczeniu
anemii, stosowany jest w zaparciach, biegunkach, zakażeniach
bakteryjnych i wirusowych. Nie powoduje uczuleń.
|