|
| Miód naturalny wytwarzany jest
przez pszczoły z nektarów kwiatów lub spadzi (substancja
wydalana przez mszyce, które żerują na drzewach).
Przekształcanie ich w miód następuje w organizmie
pszczoły, a potem w plastrach. Polega na odparowaniu
wody oraz na kilku przemianach biochemicznych, m.in. rozkładzie
sacharozy na glukozę i fruktozę. O smaku i aromacie
miodu decydują składniki olejków eterycznych pochodzących
z nektaru. Dojrzały miód ma konsystencję gęstego
syropu, który krystalizuje się w okresie przechowywania.
Miód zawiera niewiele witamin (tylko z grupy B), ale
jest źródłem dużych ilości łatwo przyswajalnych
cukrów prostych, kwasów organicznych i soli mineralnych
(m.in. soli wapnia i magnezu). W skład miodu wchodzi również
inhibina - substancja hamująca rozwój drobnoustrojów.
100 gramów miodu daje organizmowi 320 kcal. Według
specjalistów dzienna dawka miodu dla dorosłej osoby
wynosi 60-100 gramów, co odpowiada 3-5 łyżkom stołowym,
przyjmowanym kilka razdy dziennie (1 łyżka stołowa to
ok. 20 gramów miodu). W celu zapewnienia lepszego wchłaniania
należy rozpuścić go w szklance ciepłej, przegotowanej
wody, herbaty lub mleka i pić 3 razy dziennie na godzinę
przed posiłkiem. Jeszcze korzystniejsze działanie
uzyskuje się przez powolne wprowadzanie miodu z łyżki
do ust i przetrzymywanie go w nich przez dłuższy czas
przed połknięciem. W ten sposób czynne składniki
miodu wchłaniane są z jamy ustnej bezpośrednio do krwi. Dzieciom do pierwszego roku życia nie należy podawać miodu, gdyż występuje możliwość zatrucia przez znajdujące się w nim bakterie. Dzieciom starszym podaje się ok. 3-5 łyżek dziennie. Działanie miodu jest szczególnie korzystne w przypadku osób w starszym wieku. Kulinarne zalety miodu są znane i cenione od dawna. Miód z pożytkiem dla zdrowia może zastępować cukier. Dodaje się go do ciast i deserów. Jest niezastąpiony przy wypieku pierników. Mięso posmarowane przed pieczeniem miodem będzie miało złocistą chrupiącą skórkę. Ciasta z dodatkiem miodu mają ciemniejszy kolor, gdyż w podwyższonej temperaturze miód ulega karmelizacji. Dojrzały miód jest produktem bardzo trwałym, można go przechowywać przez wiele lat. Podobno im miód jest starszy, tym lepszy. Jeśli jest wystawiony na działanie światła, zmienia barwę na ciemniejszą. Dzięki swym składnikom miód ma właściwości lecznicze. Znane są jego własności antyseptyczne. Pomaga w dolegliwościach dróg oddechowych, działa łagodnie przeczyszczająco. |
|
Znamy nie tylko miód naturalny,
ale i sztuczny. Uzyskuje się go dzięki hydrolizie cukru
i zabarwia karmelem, doprawia olejkami eterycznymi i
krystalizuje. Ziołomiody i miody ziołowe otrzymuje się
przez podanie pszczołom konkretnych wyciągów z ziół.
Mamy zatem ziołomiody rumiankowe, aroniowe, nagietkowe.
Jednak ani sztuczny miód, ani ziołomiody nie mają
takich właściwości, jak miód naturalny. Pszczoły oprócz
miodu produkują także kit pszczeli, wosk oraz zbierają
pyłek kwiatowy. Kit pszczeli to najstarszy lek Słowian, zwany propolisem, jest lepką kleistą substancją, zielonkawego lub żółtobrązowego koloru. Pszczoły sporządzają go z żywicy, wosku i pyłku kwiatkowego. Kit pszczeli jako środek leczniczy o właściwościach antyseptycznych rozpuszcza się nie w wodze, ale w 95% spirytusie. Zastosowanie propolisu jest bardzo szerokie. Poprawia wzrok, wzmacnia organizm, zapobiega powikłaniom po infekcjach, regeneruje tkankę chrzęstną i kostną, koi nerwy, poprawia pamięć i sprawność fizyczną. Leczy astmę i choroby układu trawiennego, oparzenia skóry, łuszczycę, także przyspiesza wzrost włosów. Wosk używany jest do produkcji świec, a także wykorzystuje się go w lecznictwie. Pyłek kwiatowy to wielostronny lek. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, wpływa na długowieczność, jest skuteczny w leczeniu anemii, stosowany jest w zaparciach, biegunkach, zakażeniach bakteryjnych i wirusowych. Nie powoduje uczuleń. |
| Stosowany wewnętrznie: - miód pomocny jest w przeziębieniach, gdy proces chorobowy nie jest jeszcze rozwinięty, w katarze warto smarować wnętrze obu jam nosowych, pomocne jest również żucie miodu plastrowego; w zapaleniu płuc i oskrzeli stosowanie miodu wspomaga podstawową kurację - ma on zdolność do upłynnienia i usuwania na zewnątrz wydzieliny, można używać go do inhalacji; bywa pomocny w leczeniu chorób alergicznych, np.: kataru siennego; działa na układ krążenia i serce; obniża ciśnienie krwi, rozszerza naczynia wieńcowe, zapobiega miażdżycy; usprawnia pracę układu pokarmowego, przyspiesza gojenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy; działa lekko przeczyszczająco, zapobiega zaparciom, przyspiesza przemianę materii; poprawia funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych, odtruwa organizm; korzystnie wpływa na nerki i drogi moczowe, roszczerza naczynia krwionośne nerek i zwiększa ich filtrację; zapobiega tworzeniu się piasku i kamieni w układzie moczowym; jest pomocny w leczeniu cukrzycy, gdyż zawiera łatwo przyswajalny cukier. |
Stosowany zewnętrzenie: - miód działa antyseptycznie na ropiejące rany i oparzenia, nie dopuszcz do tworzenia się pęcherzy i blizn pooparzeniowych; zajmuje ważne miejsce w kosmetyce.
|
|
PORADY:
PRZECIWWSKAZANIA:
|
| Produkty Efekty Biznes Krew Samopoczucie O firmie Reklama SKLEP Kontakt | ||||||||||||
|
||||||||||||