Istnieją dwa rodzaje tłuszczów
- nasycone i nienasycone, różniące się od siebie składem
chemicznym i sposobem oddziaływania na organizm. Tłuszcze
nasycone są składnikiem pochodzenia zwierzęcego, zarówno
mięsnego, jak i mlecznego. Organizm wytwarza z niego
cholesterol, który jest niezbędny do syntezy hormonów,
w tym estrogenu i testosteronu oraz soli kwasów żółciowych.
Jeżeli jednak jego stężenie się zwiększa, osadza się
on w świetle naczyń tętniczych i może doprowadzić do
zablokowania przepływu krwi. Konsekwencją może być
choroba wieńcowa, prowadząca często do zawału.
Do najczęściej używanych w
naszej codziennej diecie pokarmów bogatych w tłuszcze
nasycone zaliczamy: masło, smalec, wieprzowinę, baraninę,
wołowinę, mleko pełne oraz niektóre oleje roślinne,
np: kokosowy, palmowy, a także nasiona palmowe. Tłuszcze
te w temperaturze pokojowej mają konsystencję stałą.
Tłuszcze nienasycone są związkami
pochodzenia roślinnego, zawierają je również ryby i
drób. Głównym ich źródłem są oleje roślinne. W
temperaturze mają konsystencję płynną. Można je
podzielić na dwie kategorie: nienasycone kwasy tłuszczowe,
np: oliwa z oliwek, olej z orzechów arachidowych i z
owoców avocado, oraz zawierające wielonienasycone kwasy
tłuszczowe, np: olej kukurydziany, słonecznikowy,
rzepakowy i sojowy. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe
muszą być koniecznie pobierane z pożywienia, ponieważ
organizm nie potrafi ich wytwarzać. Zbyt duża zawartość
tłuszczów w diecie jest szkodliwa, ale pewna ilość
jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Niewielkie ilości kwasów tłuszczowych zużywane są
jako budulec komórek i dlatego ich udział jest tak
istotny w procesach wzrostu i regeneracji.
|
|
|
Niektóre tłuszcze są również
bogatym źródłem witamin A, D, E i K. Jeżeli jednak
dostarczamy organizmowi więcej tłuszczu niż
potrzebuje, odkłada się on w tkance tłuszczowej,
powodując przyrost masy ciała i otyłość.
Tłuszcze sprawiają, że potrawy
przygotowywane z ich udziałem są smaczniejsze i
bardziej sycące. W porównaniu z węglowodanami
dostarczają dwa razy tyle kalorii, dlatego możemy zjeść
dwukrotnie więcej produktów bogatych w węglowodany niż
zawierających tłuszcze. Jeżeli to możliwe, należy
wybierać te produkty, które zawierają tłuszcze
nienasycone.
Mięso i masło są bogatym
źródłem tłuszczów nasyco-
nych.
|

W 100g
margaryny znajduje się 36 g tłuszczu.
|
Aby zredukować do niezbędnego
minimum ilość dostarczonych organizmowi tłuszczów,
należy:
- zmniejszyć
spożycie potraw smażonych,
zrezygnować z tzw.
czerwonego mięsa na korzyść
drobiu, ryb lub fasoli jako źródła
białka,
zwiększyć spożycie
roślin strączkowych i "kiełków"
oraz cebuli i czosnku,
ograniczyć ilość
tłuszczu do smarowania chleba,
zrezygnować z tłustych
serów żółtych na rzecz
chudego twarogu,
przejść z mleka
pełnotłustego na odtłuszczone,
ograniczyć spożywanie
jaj do 3-4 tygodniowo.
|
|

Smalec - tłuszcz
nasycony
bywa w naszej kuchni
|
|