TŁUSZCZE :        - stanowią główne źródło kalorii w diecie, są ważnym składnikiem tkanek i komórek.   

   Istnieją dwa rodzaje tłuszczów - nasycone i nienasycone, różniące się od siebie składem chemicznym i sposobem oddziaływania na organizm. Tłuszcze nasycone są składnikiem pochodzenia zwierzęcego, zarówno mięsnego, jak i mlecznego. Organizm wytwarza z niego cholesterol, który jest niezbędny do syntezy hormonów, w tym estrogenu i testosteronu oraz soli kwasów żółciowych. Jeżeli jednak jego stężenie się zwiększa, osadza się on w świetle naczyń tętniczych i może doprowadzić do zablokowania przepływu krwi. Konsekwencją może być choroba wieńcowa, prowadząca często do zawału.
   
Do najczęściej używanych w naszej codziennej diecie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone zaliczamy: masło, smalec, wieprzowinę, baraninę, wołowinę, mleko pełne oraz niektóre oleje roślinne, np: kokosowy, palmowy, a także nasiona palmowe. Tłuszcze te w temperaturze pokojowej mają konsystencję stałą.
   
Tłuszcze nienasycone są związkami pochodzenia roślinnego, zawierają je również ryby i drób. Głównym ich źródłem są oleje roślinne. W temperaturze mają konsystencję płynną. Można je podzielić na dwie kategorie: nienasycone kwasy tłuszczowe, np: oliwa z oliwek, olej z orzechów arachidowych i z owoców avocado, oraz zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe, np: olej kukurydziany, słonecznikowy, rzepakowy i sojowy. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe muszą być koniecznie pobierane z pożywienia, ponieważ organizm nie potrafi ich wytwarzać. Zbyt duża zawartość tłuszczów w diecie jest szkodliwa, ale pewna ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niewielkie ilości kwasów tłuszczowych zużywane są jako budulec komórek i dlatego ich udział jest tak istotny w procesach wzrostu i regeneracji.
       Niektóre tłuszcze są również bogatym źródłem witamin A, D, E i K. Jeżeli jednak dostarczamy organizmowi więcej tłuszczu niż potrzebuje, odkłada się on w tkance tłuszczowej, powodując przyrost masy ciała i otyłość.
   
Tłuszcze sprawiają, że potrawy przygotowywane z ich udziałem są smaczniejsze i bardziej sycące. W porównaniu z węglowodanami dostarczają dwa razy tyle kalorii, dlatego możemy zjeść dwukrotnie więcej produktów bogatych w węglowodany niż zawierających tłuszcze. Jeżeli to możliwe, należy wybierać te produkty, które zawierają tłuszcze nienasycone.


Mięso i masło są bogatym
źródłem tłuszczów nasyco-
nych.



W 100g margaryny znajduje się 36 g tłuszczu.

Aby zredukować do niezbędnego minimum ilość dostarczonych organizmowi tłuszczów, należy:

  • zmniejszyć spożycie potraw smażonych,
  • zrezygnować z tzw. czerwonego mięsa na korzyść drobiu, ryb lub fasoli jako źródła białka,

  • zwiększyć spożycie roślin strączkowych i "kiełków" oraz cebuli i czosnku,

  • ograniczyć ilość tłuszczu do smarowania chleba,

  • zrezygnować z tłustych serów żółtych na rzecz chudego twarogu,

  • przejść z mleka pełnotłustego na odtłuszczone,

  • ograniczyć spożywanie jaj do 3-4 tygodniowo.


Smalec - tłuszcz nasycony
bywa w naszej kuchni


  Produkty      Efekty     Biznes     Krew     Samopoczucie     O firmie     Reklama     SKLEP     Kontakt  
 
WWW.HERBANET.PRV.PL  Projekt i realizacja: Hubert Biarda

Copyright © HooB 2000 / 2001   Wszelkie prawa zastrzeżone

 

 -- STRONA GŁÓWNA --