WĘGLOWODANY :        - stanowią podstawowe źródło tzw. szybkiej energii.   

  Składają się z pojedynczych cząsteczek cukrów, powiązanych w łańcuchy i tworzących dwa rodzaje węglowodanów - cukry proste (jedno i dwucukry) i cukry złożone (skrobia i glikogen). Właśnie glukoza, gromadzona w wątrobie i mięśniach, jest dla organizmu najważniejszym źródłem energii. Możemy ją znaleźć w owocach, warzywach i sokach owocowych. Np. jabłka, które są źródłem różnych węglowodanów, zawierają nie tylko cukry proste, ale bogate są również w błonnik i niewielką ilość skrobi. Dzięki temu, że jabłko trawimy dość wolno, podnosi się poziom glukozy we krwi, co doskonale wpływa na metabolizm w komórkach ustroju. Inne węglowodany zanim zostaną wchłonięte przez organizm muszą być rozłożone na mniejsze jednostki i przekształcone w wątrobie na glukozę.


Ziarna zbóż są jednym z podstawowych źródeł węglowodanów.

 

Aby w zdecydowany sposób zmniejszyć ilość spożywanych cukrów prostych, należy:

  • Zrezygnować ze słodzenia napojów cukrem rafinowanym, a wprowadzić w jego miejsce np. miód, melasę, owoce.

  • Zmniejszyć spożywanie napojów słodzonych w ogóle.

  • Ograniczyć słodzenie przetworów zbożowych, np. płatków śniadaniowych.

  • Ograniczyć spożycie ciast, słodyczy, ciastek i herbatników.

  • Zastąpić pieczywo białe chlebem pełnoziarnistym.

      Do złożonych form węglowodanów należy skrobia, która w organizmie rozkładana jest na cukry proste. Pewne ilości skrobi znajdują się w owocach i warzywach, dużo w ziemniakach, produktach mącznych, zbożowych i strączkowych, takich jak: pieczywo, makarony, kasze, groch, fasola, soja, soczewica. Do rozłożenia skrobi konieczne są enzymy trawienne, podczas gdy jednocukry wchłaniane są natychmiast.
   
Jeżeli mamy wybierać, to zawsze decydujmy się na węglowodany mniej przetworzone, tzn. takie produkty, jak: razowy chleb, makaron z mąki ciemnej lub grube kasze, które mają większą wartość odżywczą niż odpowiednie produkty przetworzone w większym stopniu: pieczywo, makaron z mąki jasnej, drobne kasze. Proces przetwarzania ziarna zbóż na mąki lub kasze usuwa w znacznym stopniu zawart w nich błonnik oraz pozbawia części składników mineralnych, witamin i białka.
   
Najmniej odżywcze z tej grupy produktów są węglowodany proste, czyli cukry zbudowane z jednej lub dwu cząsteczek sacharydów. Zawarte są w lodach, słodyczach i ciastkach. Czystym dwucukrom (sacharozą) jest cukier spożywczy, z buraków lub trzciny. Wynikiem wzrostu spożycia cukrów prostych jest otyłość, częstsze występowanie cukrzycy i miażdżycy tętnic, polegającej na zwężeniu światła naczyń tętniczych. Objawia się to na co dzień szybkimi zmianami stężenia glukozy we krwi, powodującymi zmiany nastroju - od pobudzenia i nerwowości do depresji i zniechęcenia.

Źródła węglowodanów złożonych i cukrów.

- pszenica,
- jęczmień,
- owies,
- kukurydza,
- żyto, gryka.
- ryż,
- ziemniaki.
- Sacharoza,
- Laktoza,
- Maltoza
- Glukoza,
- Fruktoza,
- Galaktoza.

  Produkty      Efekty     Biznes     Krew     Samopoczucie     O firmie     Reklama     SKLEP     Kontakt  
 
WWW.HERBANET.PRV.PL  Projekt i realizacja: Hubert Biarda

Copyright © HooB 2000 / 2001   Wszelkie prawa zastrzeżone

 

 -- STRONA GŁÓWNA --